Німецька страхова асоціація GDV оцінила наслідки війни в Україні для страховиків

Російська армія напала на сусідню Україну. Вторгнення означає війну в центрі Європи, страждання для населення і тягне за собою численні санкції з боку Заходу.

«Ми засуджуємо цю загарбницьку війну, і наші думки з народом України», – каже Йорг Асмуссен, генеральний менеджер Німецької страхової асоціації (GDV). «Війна в Україні має лише незначні прямі економічні наслідки для німецьких страховиків, оскільки вони майже не причетні до України та Росії».

«Крім того, наслідки війн на міжнародних ринках капіталу часто бувають сильними в короткостроковій перспективі, але рідко довгостроковими». За словами Асмуссена, наслідки передбачуваних санкцій економічного та фінансового сектору ще невідомі. Зростання геополітичної невизначеності та підвищення цін на енергоносії та продукти харчування, ймовірно, впливатимуть на загальну економіку, а отже, опосередковано на німецьких страховиків.

GDV опублікувала огляд потенційного впливу на основні бізнес-напрямки в портфелі німецьких страховиків із зазначенням основних характеристик у кожному конкретному випадку.

Як це впливає на німецьких страховиків?

Більшість видів страхування мають переважно національний характер, тому санкції тут також не відіграють ролі. Навпаки, транспортне та авіаційне страхування, а також промислове страхування та перестрахування регулярно зачіпаються. У цих сферах, безумовно, будуть помітні додаткові санкції проти Росії.

Наприклад, страхування військових ризиків у страхуванні вантажних перевезень застосовується лише в тому випадку, якщо вантаж на кораблях або літаках пошкоджено, якщо морський рейс або політ почалися до початку війни. Війна на суші зазвичай не покривається.

Морське страхування має дуже повне покриття війни. Це не стосується, якщо війна ведеться між певними державами, зокрема США, Німеччиною та Російською Федерацією. У зв’язку з цим страховики судноплавства скористалися можливістю припинення військового страхування для певних морських районів Чорного моря протягом останніх тижнів і можуть вимагати "військових" надбавок до тарифів. У разі наступних санкцій, ступінь впливу на страхування транспорту залежатиме від відповідних заходів та їх впливу на міжнародний вантажний транспорт.

Як українська криза вплине на авіаційні страховики?

Відомих помітних наслідків кризи в авіаційному страхуванні ні щодо України, ні щодо Росії немає. Військове покриття може бути скасовано за короткий термін в авіаційному страхуванні. У більшості випадків страховий захист внаслідок цього не закінчується, а зберігається за додаткову премію. Оскільки військові страхування були скасовані страховиками в результаті нинішньої кризи в Україні, це, ймовірно, торкнеться лише певних авіакомпаній та регіонів. Висвітлення війни залишається незмінним для інших авіакомпаній та регіонів.

Чи дозволено авіакомпаніям літати без страховки?

Страхування авіаційної відповідальності є обов’язковим у ЄС для претензій до власника, а також до авіаперевізника, що зазвичай збігається. На міжнародному рівні подібні норми були включені в національне законодавство. Для комплексного страхування не існує обов'язкового страхування. Однак часто літаки не належать авіакомпанії, але авіакомпанія орендує літак. У цьому випадку орендодавець зазвичай вимагає укладання комплексного покриття.

Чи вплинула криза в Україні на страхування транспорту?

Відомих помітних наслідків кризи на продажі морського страхування ані щодо України, ані щодо Росії немає.

Кібервійна також застрахована?

У разі офіційних військових дій застосовується виключення з війни, зазвичай узгоджене в кіберполісах.

Чи можна взагалі довести, що державна кібервійна стала причиною атаки? Доказ повинен надати страховик. Без офіційного зізнання чи заяви атакуючої держави цей доказ було б важко надати.

Хіба страховики кредитів не відіграють великої ролі в кризі?

Приватні кредитні страховики також надають покриття для Росії та України. Існує також державне страхування покриття, відоме як покриття компанії Hermes. В результаті кредитні страховики також дуже уважно стежать за розвитком подій і враховують їх у своїх індивідуальних полісах та андеррайтингу. Військові виключення також зазвичай узгоджуються в страхуванні кредитів. Окрім покриття суто економічних ризиків, передусім неплатоспроможності клієнтів, деякі кредитні страховики пропонують також покриття політичних ризиків. Потім страхуються, зокрема, сценарії, коли постачальник не отримує грошей через політичні заходи, наприклад, у випадках заборони платежів та торговельних обмежень.

Скільки німецьких страховиків мають дочірні компанії в Росії?

Російський ринок дуже закритий, а колишні державні компанії все ще добре представлені. Це посилилося саме через санкції. У 2016 році у відповідь на санкції ЦБ Росії створив державного перестраховика, щоб застрахувати все, що могло постраждати від санкцій. Донедавна міжнародні страхові компанії могли діяти в Росії лише у формі повністю капіталізованої дочірньої компанії або через фронтінг. Це правило було скасовано лише влітку 2021 року. Тим не менш, у Росії є діяльність німецьких страховиків. 

Источник: Форіншурер