За програмою "єВідновлення" введено обмеження площі знищеного житла, по якому виплачується компенсація

Кабінет Міністрів згідно з постановою №39 від 16 січня ввів зміни до процедури надання компенсації за пошкоджене та знищене війною житло в рамках програми єВідновлення. Запроваджується обмеження площі знищеного житла, на яке виділяється компенсація, а саме - не більш як 150 кв. м для квартири і не більш як 200 кв. м для будинку садибного типу, садового або дачного будинку.

В Реєстрі пошкодженого та знищеного майна фіксується площа об'єкта зруйнованого майна, що перевищує максимальні обмеження площі для підрахунку компенсації. Надалі площу, за якою не було нараховано компенсацію, буде використано в разі подання заяви на компенсацію коштом репарацій або інших джерел, якщо така компенсація буде передбачена нормативно-правовими актами.

 
МТСБУ запустило електронний сервіс подачі документів для отримання регламентних виплат

У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану, з метою оперативного опрацювання вхідної кореспонденції, Моторне (транспортне) страхове бюро України рекомендує усім особам, що звертаються до МТСБУ з приводу здійснення регламентних виплат, користуватися послугами електронного зв’язку та надсилати заяви, повідомлення про ДТП та інші документи, пов’язані з проведенням регламентних виплат, за допомогою електронного сервісу подачі документів.

Звертаємо вашу увагу, надані документи мають бути обов’язково підписані електронним цифровим підписом (КЕП). Якщо ви не маєте КЕП, то його можна отримати в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК). Інформацію про регламенти роботи АЦСК, порядок та вартість отримання послуг КЕП, а також адреси пунктів надання таких послуг, розміщено на сайтах АЦСК. Посилання на ці сайти можна знайти в Електронному реєстрі суб'єктів, які надають послуги, пов'язані з КЕП.

 
Які гарантії сьогодні пропонує Україна іноземним інвесторам?

Після 24 лютого 2022 року ситуація з інвестуванням в Україну суттєво змінилася, оскільки іноземні інвестори зіштовхнулися з новими ризиками в Україні, пов'язаними з воєнною агресією російської федерації в Україні.

Для потенційних інвесторів війна стала стримуючим фактором з двох причин. По-перше, стан активних воєнних дій сприймається іноземними інвесторами як синонім абсолютної невизначеності та ризику втрати своїх активів в Україні. По-друге, відсутність механізму страхування воєнних ризиків такого масштабу створює для інвесторів непривабливе середовище для інвестування та розвитку власного бізнесу.

 
Інфляція в Україні у 2023 році впала до 5,1% після стрибка у 2022 році до 26,6%

Інфляція в Україні у 2023 році впала до 5,1% після стрибка у 2022 році до 26,6% із 10,0% у 2021 році, повідомила Державна служба статистики (Держстат). У грудні 2023 року зростання споживчих цін у країні прискорилося до 0,7% із 0,5% у листопаді, однак у грудні 2022 року воно було ще вищим - 0,8%, тому в річному вимірі інфляція залишилася на рівні 5,1%, як і за підсумками листопада.