PERILS оцінила збитки від повеней і штормів у Великобританії та Європі в 683 млн євро

PERILS, незалежна організація з оцінки даних страхування від катастроф, оновила свою оцінку збитків від повеней і штормів у жовтні 2023 року, спричинених системами низького тиску Бабет (Віктор) і Алін (Вольфганг) над Британськими островами та північно-західною Європою. Нова цифра становить 683 мільйони євро, порівняно з початковими 509 мільйонами євро, повідомленими 4 грудня 2023 року.

Оцінка PERILS, яка стосується майнових збитків, базується на даних зі страхових ринків Ірландії, Великобританії, Німеччини, Данії та Норвегії. На Великобританію припадає основна частина збитків у розмірі 467 мільйонів фунтів стерлінгів, в основному через повені.

Системи низького тиску Babet і Aline принесли кілька днів екстремальної погоди на Британські острови та північно-західну Європу. Тривалий період проливних дощів і сильного вітру був спричинений системою високого тиску над Скандинавією, яка блокувала системи низького тиску та призвела до стаціонарної ситуації.

Безперервні дощі над Ірландією, Шотландією, північною Англією та Уельсом переповнили річкові та дренажні можливості, що призвело до раптових злив і повені. Накопичена кількість опадів, 18–22 жовтня 2023 р.: системи низького тиску призвели до екстремальних погодних умов над Британськими островами та північно-західною Європою.

Отримані збитки для страхової галузі у Великобританії та Ірландії були спричинені цими збитками від повені, а збитки від вітру відігравали підлеглу роль. Навпаки, у Німеччині, Данії та Норвегії збитки від вітру були основним джерелом страхових збитків, незважаючи на збитки від сильного штормового нагону вздовж узбережжя Балтійського моря в Німеччині та Данії. Однак ці збитки не повністю покриваються в Німеччині та не покриваються індустрією приватного страхування в Данії, де такі збитки покриваються урядовою схемою Данії “Naturskaderådet”.

Оновлена оцінка ринкових втрат від повеней і штормів буде опублікована 22 квітня 2024 року, через шість місяців після дати завершення події. 

Джерело: Форіншурер / Beinsure