Швеція, маючи інтерес до інвестування в Україну, долучиться до страхування інвесторів

Шведські компанії мають стійкий інтерес до інвестування в Україну, а уряд Швеції створює умови для того, аби компанії могли втілити цей інтерес. Як передає Укрінформ, з посиланням на пресслужбу Мінекономіки, про це йшлося на Всесвітньому економічному форумі у Давосі під час зустрічі української делегації з міністром міжнародного розвитку і торгівлі Швеції Йоханом Форсселем.

«У липні 2023 року уряд Швеції ухвалив нову Стратегію співпраці з Україною у сфері відновлення та реформ на 2023–2027 роки на загальну суму приблизно 522 мільйони євро. Ми вдячні, що Шведське агентство з міжнародної співпраці та розвитку (SIDA) зосередилося на відбудові інфраструктури, зруйнованої війною, та на економічному відновленні в Україні після лютого 2022 року», - зазначив заступник міністра економіки України Володимир Кузьо.

За його словами, для виходу іноземних інвесторів на вітчизняний ринок Україна створила інфраструктуру страхування від воєнних ризиків і працює над додатковими інструментами залучення інвестицій. У цьому контексті Україна сподівається на розширення діяльності шведського Експортно-кредитного агентства (ЕКА).

«Наразі 14 національних ЕКА страхують свої національні компанії від воєнних ризиків, ми сподіваємось, що Швеція також долучається до страхування інвесторів, які готові вкладати в Україну вже зараз», - додав Кузьо.

Форсселль запевнив українську делегацію, що шведські компанії мають стійкий інтерес до інвестування в Україну, і уряд Швеції створює умови для того, щоб компанії могли втілити цей інтерес.

Нагадаємо, що з 2024 року набув чинності закон щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків (далі по тексту - «Закон»). Експортно-кредитне агентство (ЕКА) отримало право страхувати та перестраховувати воєнні та/або політичні ризики фінансових втрат українських та іноземних інвесторів, якщо вони пов'язані з інвестиціями у створення об'єктів та інфраструктури, необхідних для розвитку переробної промисловості та експорту товарів (робіт, послуг) українського походження.

Додатково, до кінця березня 2024 року Кабінет Міністрів України та Національний Банк України зобов'язуються визначити конкретний розширений перелік воєнних ризиків, а також порядок та умови страхування (перестрахування) таких ризиків.

Також з метою створення сприятливих умов для залучення інвестицій в Україну та стимулювання економічного розвитку регіонів, Парламент прийняв Закон України «Про державну підтримку інвестиційних проєктів зі значними інвестиціями в Україні», який у вересні цього року був змінений та адаптований до умов воєнного стану.

Основним завданням відповідного Закону є стимулювання залучення стратегічних інвесторів у національну економіку шляхом здійснення державної підтримки великих інвестиційних проєктів. Зокрема підтримка передбачена для інвестиційних проєктів в сферах: переробної промисловості, добування з метою подальшої переробки та збагачення корисних копалин, транспорту, складських господарств, поштової та кур`єрської діяльності, логістики, охорони здоров`я та інших. Щоб заручитися відповідною державною підтримкою, розмір інвестицій в об`єкти інвестування повинен становити суму, еквівалентну 12 мільйонам євро, строк реалізації таких проєктів не повинен перевищувати 5 років. 

Джерело: Форіншурер