Moody's визначило нові ризики для страховиків, які створює війна РФ в Україні

За даними Moody's, економічні наслідки російського вторгнення в Україну створюють нові ризики для глобальних страховиків і менеджерів з управління активів, а вплив кризи залежить від її тяжкості.

Moody's створило власний базовий сценарій, в результаті якого зростання ВВП країн G20 уповільнилося до 3,6% у 2022 році в порівнянні з початковим прогнозом компанії в 4,3%. Гіпотетичний сценарій зниження передбачає зупинку європейського імпорту російської нафти та газу, скорочення ліквідності та широку рецесію.

За базовим сценарієм Moody's вплив на кредитну якість страховиків є низьким або помірним, але деякі підсектори є більш вразливими до негативного сценарію.

Ризики базового сценарію для керуючих активами, включаючи волатильність ринку, від низького до помірного.

Страховики P&C найбільш схильні до товарної інфляції, і за сценарієм Moody's, стабільно висока інфляція призведе до збільшення вимог страховиків майна та від нещасних випадків (P&C), зменшуючи їхні прибутки.

За даними Moody's, роздрібні страховики P&C є особливо вразливими, оскільки конкуренція та регулятивний контроль перешкоджають їх спроможності істотно підвищити премії. Вища інфляція також збільшує ризик дефіциту резервів, особливо для страховиків і перестраховиків.

У негативному сценарії, страховики торгових кредитів, які покривають продавців від ризику неплатежів, зіткнуться з падінням доходів і вищими вимогами, оскільки зрив бізнесу зменшує торгові потоки.

Страховики торгових кредитів не мають прямого впливу на Центральну та Східну Європу, але скорочення поставок російських та українських товарів може перервати ланцюжки поставок у всьому світі.

Авіаційні перестраховики вимагають до 11 мільярдів доларів від орендодавців, чиї літаки конфісковані російськими авіакомпаніями.

Страховики стикаються з тиском на прибутки через більшу волатильність ринку. У негативному сценарії волатильність кредитних спредів і цін на акції призведе до зниження прибутку від інвестицій як для страховиків, так і для керуючих активами.

Азійські страховики піддаються валютному ризику через свої доларові інвестиції, а коефіцієнти платоспроможності європейських страховиків чутливі до ринкових рухів.

Кібератаки є ключовим ризиком для безпеки, і війна в Україні збільшує їх ризик для всіх фінансових установ, серед потенційних цілей європейських та північноамериканських організацій, уряди яких запровадили санкції проти Росії.

Кіберстрахування все ще є нішевим продуктом, але страховики можуть мати непрямий кібер-збиток через покриття перерв у своїй діяльності.

Конфлікт в Україні спричинив різке зростання цін на енергоносії та сировинні товари, що призводить до зростання інфляції. Тривала висока інфляція збільшує витрати страховиків на відшкодування збитків, оскільки підвищує вартість ремонту майна та транспортних засобів, впливаючи на широкий спектр страхових продуктів, включаючи комерційну нерухомість, авіацію, власників житла та автомобілів.

У негативному сценарії Moody's затяжна інфляція збільшить витрати на виплати страхових відшкодувань майна та від нещасних випадків (P&C), створюючи тиск на прибутки та резерви.

Особливо вразливий сектор роздрібної торгівлі, де жорстка конкуренція та регулятивний контроль ускладнюють страховикам можливість компенсувати підвищення цін.

У цьому сценарії постійне зростання витрат на відшкодування збитків, ймовірно, змусить деяких страховиків зміцнити свої резерви. Страховики з довгостроковими зобов’язаннями, як правило, страховики від нещасних випадків та перестраховики, найбільш схильні до ризику, оскільки існує тривалий часовий проміжок між моментом отримання премії та виплатою вимоги.

Більш поширений інфляційний тиск, який впливає на заробітну плату працівників, а також на ціни на товари та енергоносії, піддасть страховиків вищим витратам на збитки від зобов’язань, а також підвищить їх власні витрати на зарплату.

Більш позитивним є те, що вища інфляція спричинить подальше посилення процентних ставок центральними банками, що збільшить інвестиційний дохід страховиків. Крім того, вищі витрати на паливо можуть зменшити використання автомобіля, що призведе до зниження частоти аварій та зменшення обсягів виплат.

Аналогічно, зростання цін на сільськогосподарську продукцію може бути позитивним для агростраховиків у Китаї. Це пояснюється тим, що зростання цін на врожай може стимулювати уряд до збільшення внутрішнього виробництва харчових продуктів і надавати фермерам стимули використовувати агрострахування, що позитивно вплине на премії.

Інфляція є низьким ризиком для менеджерів активів у всьому світі. Хоча інфляція, ймовірно, супроводжуватиметься вищими процентними ставками, що негативно вплине на оцінку акцій та облігацій, низький балансовий ризик у керуючих активами та висока ліквідність дадуть сектору високу ступінь захисту.  

Джерело: Фориншурер