Fitch переглянуло прогнози щодо глобального перестрахування та лондонського ринку

Fitch Ratings переглянуло прогнози щодо глобального перестрахування та лондонського ринку на нейтральні з покращенням. Цей крок відображає підвищені ризики через зростання інфляції, волатильність фінансового ринку та ослаблення розвитку.

Останній раз рейтингове агентство оновлювало прогнози в 2021 році, і наразі очікує підвищення тарифів та сильне відновлення економічної активності, щоб суттєво покращити фінансові результати.

Хоча тарифи все ще зростають, темп їх почав сповільнюватися. Однак Fitch все ще очікує, що обидва ринки повідомлять про значний прибуток у 2022 році, але більше не очікує, що фінансові показники значно покращаться, оскільки перестраховикам буде дуже важко досягти підвищення премій вище інфляції.

Аналітики відзначають, що російсько-українська війна посилила деякі негативні макроекономічні тенденції, що впливають на перестраховиків і лондонський ринок. Зростаюча інфляція, яка впливала на розмір виплат, явно прискорилася.

«Збільшення нестабільності фінансового ринку призвело до підвищення вимог до нормативного капіталу, а в деяких випадках – до інвестиційних втрат через ширші кредитні спреди та нижчу оцінку власного капіталу. Тиск на економічне зростання може послабити попит на страхування та перестрахування», – кажуть у Fitch. «На ризикові види страхування вже впливає вища інфляція страхових претензій, витрати на ремонт будівель і транспортних засобів швидко зростають. Страховики та перестраховики можуть мати можливість відповідно підвищити премії, але оскільки висока інфляція стає більш тривалою, дефіцит резервів почне виникати на довгострокових видах».

Крім того, попереджає Fitch, зростають претензії, пов’язані із заробітною платою та витратами на охорону здоров’я, а також судові витрати, тому перестраховикам, як очікується, доведеться відкладати вищі резерви для покриття цього.

Хоча остаточний розмір збитків від війни в Україні невідомий, як для світового ринку перестрахування, так і для лондонського ринку, Fitch каже, що це катастрофа середнього розміру, яка в основному зачіпає спеціалізовані види страхування, такі як авіаризики та переви у виродництві.

«У більшості випадків ми очікуємо, що страховики та перестраховики зазнають лише збитків, а не зниження капіталу, і ми не очікуємо істотних наслідків для рейтингів компаній», – говорить Fitch.

Однак Fitch вважає, що все ще існує потенціал для того, щоб частота та серйозність втрат від стихійних лих залишалися вищими та знижували прибутковість ринку перестрахування.

На думку аналітиків, кілька факторів повинні захистити кредитні профілі глобальних перестраховиків і страховиків Лондона від зростання інфляції вимог, волатильності фінансового ринку та ослаблення цінового імпульсу, підтримуючи нейтральні перспективи агентства в секторі.

«З часом підвищення процентних ставок для протидії високій інфляції може призвести до збільшення інвестиційного доходу, частково компенсуючи вплив інфляції на загальну прибутковість страховиків і перестраховиків», — підсумовує Fitch.  

Джерело: Форіншурер