Невизначеність на ринку та війна в Україні спонукає перестраховиків до консервативних підходів резервування

Більша невизначеність, спричинена глобальними проблемами, такими як пандемія COVID-19 і російсько-українська війна, спонукає до консервативніших підходів до резервування у світовій індустрії перестрахування, зазначив AM Best.

Згідно зі звітом, перед серйозними втратами майнової катастрофи в 2017 і 2018 роках аналітики AM Best відзначали, наскільки компанії стали залежними від резервування за попередні роки.

Цінова маржа у перестрахуванні була неадекватною, але фактична картина була спотворена ефектом позитивного розвитку резервів збитків за попередні роки аварій, додає рейтингове агентство.

«Підвищена активність позовів за останні п'ять років призвела до більш консервативного підходу до резервів загалом. Розповсюдження збитків вплинуло на низку великих виплат у всьому світі, пов’язаних не лише з атлантичними ураганами, а й із подіями, що не відбуваються в США, наприклад японськими тайфунами».

В останньому кварталі 2020 року, щоб відобразити вплив проблем соціальної інфляції протягом 2014-2018 андеррайтингових років, низка перестраховиків посилила свої резерви від збитків.

Поява пандемії ускладнила картину, оскільки суттєва частка резервів, класифікованих як IBNR, відноситься до ліній продуктів, таких як професійна відповідальність або фінансові ризики.

Навіть у випадку перерви в бізнесі, щодо якої було заявлено велику кількість претензій, значна частка залишається як IBNR або непогашена. Враховуючи судовий характер цих ризиків і тривалий судовий процес.

Крім того, невизначеність також пов’язана з потенційними претензіями, пов’язаними з українсько-російською війною, хоча ризики у цій справі, здається, набагато більше зосереджені на найбільших гравцях галузі.

Аналітики зауважили, що, незважаючи на те, що вплив війни на галузь можна порівняти з подією середнього розміру майнової катастрофи, індивідуальні підходи до резервування сильно відрізняються. Зазначається, що в сукупності запаси, зарезервовані станом на середину 2022 року, значно нижчі за оцінки всієї галузі.

AM Best вважає, що глобальний сегмент перестрахування зберігає розумний підхід до резервування майбутніх претензій. 

Посилання: Форіншурер