Світовий банк дав прогноз щодо перспектив світової економіки на 2023 рік

Світовий банк опублікував звіт про перспективи світової економіки, в якому йдеться про те, що перспективи світової економіки та майбутніх економічних умов - похмурі.

Прогнози зростання на 2023 рік були скорочені в усіх напрямках. Світовий банк також навів ряд несприятливих подій, які можуть спричинити світову економіку до глибокої рецесії.

Світовий банк, фінансова організація, що налічує 174 країни-члени. Фактично всі центробанки перебувають у стратегічному управлінні Світового банку, а оперативні управлінські завдання та контроль здійснює Банк Міжнародних розрахунків.

У світовій економіці збережеться висока інфляція, а перебої у постачаннях можуть бути викликані такими лихами, як пандемія Covid-19 та війна між Україною та росією в Європі. Базові банківські ставки продовжать зростати, щоб приборкати інфляційний тиск.

За прогнозами, зростання у країнах з розвиненою економікою сповільниться з 2,5% у 2022 році до 0,5% у 2023 році. За останні 20 років уповільнення такого масштабу віщували глобальну рецесію.

У США економічне зростання впаде до 0,5% у 2023 році на 1,9 процентних пункти нижче за попередні прогнози і є найслабшим показником за межами офіційних рецесій з 1970 року. У 2023 році очікується, що зростання в Єврозоні становитиме 0% - перегляд у бік зниження на 1,9 відсоткових пунктів.

У резюме доповіді йдеться про те, що тільки одна річ може допомогти світовій економіці, - це поліпшення довгострокових перспектив зростання за рахунок підвищення стійкості до зміни клімату.

Іншими словами, Світовий банк вказав реальні причини кризи, що розвивається, і майбутньої глобальної рецесії у вигляді наслідків пандемії та війни в Україні. Однак бачить лише один вихід із катастрофічної ситуації у світовій економіці: покращення довгострокових перспектив зростання за рахунок підвищення стійкості до зміни клімату. 

Джерело: Форіншурер