Зростання стихійних лих за останні 5 років збільшило збитки глобальних перестраховиків

Незважаючи на те, що перестраховикам вдалося захиститися від зростаючої хвилі збитків від природних катастроф, для того, щоб ринок міг протистояти викликам зміни клімату, знадобляться додаткові зусилля для зменшення ризиків, нові можливості та подальші заходи з переоцінки стратегій.

У звіті Moody’s зростання стихійних лих за останні п’ять років призвело до збільшення збитків глобальних страховиків і перестраховиків у тандемі зі зростанням економічних збитків.

Застраховані збитки від стихійних лих становили в середньому близько 100 мільярдів доларів, причому 71% збитків припадало на Північну Америку, 12% на Азію та 11% на Європу.

Висока інфляція підвищує вартість матеріалів і робочої сили, посилюючи вплив постпандемічних збоїв у ланцюзі поставок. Галузь перестрахування значною мірою стійка до цих тенденцій, частково завдяки значному підвищенню ставок, а також завдяки зусиллям вдосконалити моделі катастроф і скоротити бізнес у збиткових напрямках.

Зростання фізичного кліматичного ризику в результаті повільних тенденцій, таких як підвищення рівня моря, а також збільшення інтенсивності опадів і екстремальних температур створює додаткову складність андерайтингу та управління ризиками.

Враховуючи структуру бізнесу та глобальну вразливість до катастроф, перестраховики, як правило, мають дуже негативний вплив на фізичні кліматичні ризики, але Moody's продовжує оцінювати їх сприятливо через здатність перестраховиків щорічно переглядати тарифи, зберігаючи при цьому високоякісні інвестиційні портфелі, капіталізацію та ліквідність.

Але підходи до кліматичних ризиків, які застосовувалися досі, не працюватимуть нескінченно, оскільки деякі перестраховики можуть виявити знизити власне утримання у високоризикових програмах – як вони це зробили у Флориді та Каліфорнії – без руйнування присутності на ринку.

Щоб компенсувати цю тенденцію, ринку доведеться почати досліджувати способи управління зростаючим ризиком за допомогою нових продуктів і можливостей, таких як страхування для розвитку гідроенергетики та вітрових електростанцій.

Нова рівновага ризик/винагорода, ймовірно, потребуватиме співпраці між перестраховиками, первинними страховиками, урядами, компаніями та окремими особами для кращого розуміння кліматичних ризиків і розробки більш ефективних стратегій адаптації та пом’якшення, додає Moody’s.

Зокрема, було підкреслено розмови під час нещодавнього заходу COP 27, коли лідери галузі перестрахування підкреслили необхідність адаптації та фінансування кліматичної стійкості за допомогою інвестицій, що, ймовірно, виявиться корисним для перестраховиків, особливо на ринках з високим ризиком.  

Джерело: Форіншурер