Економічні збитки від землетрусів у Туреччині та Сирії перевищують $10 млрд

Очікується, що страхові збитки, пов’язані з серією землетрусів у Туреччині та Сирії, сягатимуть мільярдів доларів, хоча експерти кажуть, що поки що рано вказувати точну суму.

За даними Fitch Ratings, кількість загиблих перевалила за 33 000 осіб і продовжує зростати. За попередніми оцінками, економічні втрати перевищать 10 мільярдів доларів.

Збитки, що підлягають страхуванню, важко оцінити, оскільки ситуація розвивається, але, ймовірно, вони перевищать 2 мільярди доларів та можуть досягти 4 мільярдів доларів. Однак застраховані збитки можуть бути набагато нижчими через низьке страхове покриття в постраждалих регіонах.

Незважаючи на те, що перестраховики, як очікується, покриють значні частини збитків, Fitch каже, що передана сума не матиме наслідків для світового ринку перестрахування.

Погіршення економічних умов у Туреччині суттєво збільшило ризики активів і андеррайтингу багатьох перестраховиків у 2022 році.

Очікується, що турецький пул страхування від катастроф (TCIP), яким зараз керує Turk Reasurans, забезпечить покриття 45-65% мешканців постраждалих регіонів, які взяли участь у схемах обов’язкового страхування від землетрусів.

AM Best каже, що незважаючи на допомогу міжнародних партнерів, місцеві перестраховики продовжуватимуть стикатися з надзвичайно складною операційною ситуацією, яка характеризується значною інфляцією та ослабленням валюти.

В останньому річному звіті TCIP зберігається нижній ліміт перестрахування в розмірі 5 мільярдів турецьких лир (0,38 мільярда доларів), тоді як максимальний ліміт становив 36,9 мільярда турецьких лир (2,81 мільярда доларів), що більше, ніж у попередньому році.

Джерело: Форіншурер