ILS та бонди можуть відігравати більшу роль у покритті катастрофічних збитків

Після багатьох років збитків від катастроф перестраховики підвищують ціни та відмовляються від перестрахового покриття катастрофічних ризиків. Відповідно до звіту DBRS Morningstar, це ставить ринок катастрофічних бондів у вигідну позицію для забезпечення ризикового капіталу, необхідного для покриття найбільш руйнівних глобальних катастроф, пише Beinsure.

Аналітики очікують помірного зменшення випуску катастрофічних облігацій у першому півріччі 2023 року після швидкого зростання процентних ставок. Однак постійний попит на передачу катастрофічних ризиків повинен підтримувати повернення до тенденції значного зростання обсягів, яке спостерігалось останні 20 років.

Незважаючи на те, що компанії страхування майна загалом показали хороші результати в останні роки, досвід катастроф був складним для страхової галузі, оскільки 2022 рік став другим роком поспіль, коли глобальні страхові збитки від катастроф перевищили 100 мільярдів доларів.

Більшість перестраховиків відреагували суттєво підвищивши тарифи за цими ризиками, а деякі взагалі зменшили ризики проблемних видів перестрахування.

Облігації та інші альтернативні інструменти передачі ризиків, накшталт ILS, можуть відігравати більшу роль у майбутньому, оскільки перестраховики обмежують покриття та необхідні додаткові джерела капіталу для поглинання ризиків.

Незважаючи на невизначене середовище випуску в 2023 році з підвищенням відсоткових ставок, очікується, що інструменти катастрофічних бондів продовжуватимуть поглинати зростаючу частку ризику з часом, оскільки традиційні перестраховики не бажають або не можуть забезпечити потенціал, необхідний страховикам.

Катастрофічні бонди стали популярним засобом передачі ризику катастрофи, враховуючи їх переваги в поточних екологічних та економічних умовах. На додаток до відкриття нового джерела капіталу, щоб допомогти зменшити високі виплати за претензіями, вони також дозволили страховикам отримати перестрахове покриття гнучким і прозорим способом. 

Джерело: Beinsure