Allianz та Munich Re не пролонгують дію договорів страхування газопроводу Nord Stream 1 на 2024 рік

Allianz та Munich Re не планують продовжувати дію договорів страхування газопроводу Nord Stream 1 ("Північний потік-1"), термін яких добігає кінця цього року, повідомляє Reuters із посиланням на представника Munich Re і заяву Allianz.

Allianz уточнив, що є частиною страхового консорціуму, який забезпечив покриття для чотирьох європейських міноритарних акціонерів трубопроводу. Термін дії поліса закінчується наприкінці 2023 року, наразі про його продовження не йдеться і Allianz не має наміру продовжувати цей поліс, – йдеться у заяві страхової компанії.

Як повідомляв Форіншерер, Allianz і Munich Re відновили покриття пошкодженого газопроводу "Північний потік 1". Страхування двома найбільшими компаніями Німеччини має вирішальне значення для будь-якого довгострокового майбутнього трубопроводу, який був основним маршрутом російського газу до Європи протягом десятиліття до вибуху у вересні минулого року.

Страхування суперечить публічній позиції Німеччини щодо розриву зв’язків з рф, але одне з п’яти джерел агенції повідомило, що німецький уряд не заперечував проти страхового покриття. Більшість західних інвесторів списали свої частки в трубопроводі.

Росія має 51% акцій Nord Stream 1 через дочірню компанію державної енергетичної групи "Газпром". Деякі з німецьких акціонерів Nord Stream виступають за збереження пошкодженого трубопроводу на випадок покращення відносин з росіянами.

Берлін терпів такий підхід до інфраструктури, хоча й заявив, що енергетичні зв’язки з росією розірвані.

На початку квітня 2023 року джерела агентства розповідали, що не виключають відновлювальних робіт на зруйнованому трубопроводі, оскільки деякі з німецьких акціонерів "Північного потоку-1" виступають за його збереження на випадок покращення відносин із росією.

Йдеться про страховий захист, який покриває майнові збитки трубопроводу та ризики, пов'язані з перериванням його роботи. Експерти вважають, що наявність страховки також полегшила б будь-які ремонтні роботи, необхідні для відновлення постачання газу дном Балтійського моря до Європи.

Джерело: Форіншурер