Завершилася реалізація проєкту техдопомоги ЄС щодо посилення нагляду за фінансово-страховим ринком

Завершилася реалізація проєкту технічної допомоги ЄС “Посилення регулювання та нагляду за небанківським фінансовим ринком” (EU-FINREG) (далі – проєкт), одним із бенефіціарів якого був Національний банк України.

Співпраця Національного банку з проєктом охопила більшість аспектів регулювання небанківського фінансового сектору. Зокрема, регулювання діяльності:

  • страхових компаній;
  • кредитних спілок;
  • фінансових компаній;
  • надавачів послуг лізингу і факторингу.

Завдання, які вдалося реалізувати у співпраці, стосувалися питань удосконалення регуляторного поля небанківського фінансового ринку в контексті впровадження актів права ЄС у сфері страхування, вимог до учасників ринку щодо ІТ- безпеки, окремих аспектів статистики та звітності. Водночас у межах проєкту Національним банком проведено низку інформаційних кампаній для учасників ринку небанківських фінансових послуг.

За підтримки проєкту вдалося:

  • розробити ключові закони в небанківський фінансовій сфері, зокрема Закони України “Про фінансові послуги та фінансові компанії”, “Про страхування”, ухвалені у 2021 році, та проєкти Законів України “Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності за використання наземних транспортних засобів” та “Про кредитні спілки”, ухвалення яких очікується до кінця поточного року;
  • підготувати низку підзаконних нормативно-правових актів у сфері страхування та інших небанківських фінансових сферах;
  • провести опитування надавачів фінансових послуг, як вони самостійно оцінюють власну відповідність стандартам доброчесної ринкової поведінки;
  • провести соціологічне опитування щодо фінансової грамотності населення стосовно ринку небанківських фінансових послуг та стратегічну сесію для представників Національного банку щодо побудови комунікацій у сфері небанківських фінансових послуг;
  • реалізувати п'ять всеукраїнських соціальних інформаційних кампаній: «Знай свої права», «Cashless», «Фінансова оборона України», «Знай свої права – Кредити» та «ШахрайГудбай»;
  • здійснити пілотний проєкт Національного банку щодо самооцінки небанківськими фінансовими установами ризиків ІТ та кібербезпеки.

Про це йшлося на завершальному заході, що відбувся 4 липня 2023 року в онлайн-форматі. У заході взяли участь начальник Управління європейської інтеграції та міжнародних програм Національного банку Володимир Кучин, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Максим Лібанов, представники Представництва ЄС в Україні Клое Аліо та Віталія Мудрук, широке коло експертів проєкту та представників Національного банку і Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

"Національний банк є бенефіціаром проєкту від його початку. Проте наша співпраця суттєво розширилась і стала масштабнішою під час та після реформи “сплітˮ. Попри всі обставини, зокрема повномасштабне вторгнення рф, які ніхто не міг передбачити, за активної допомоги проєкту досягнуто вагомі результати в реформуванні небанківського фінансового сектору для приведення його у відповідність до стандартів ЄС", – підкреслив Володимир Кучин.

Нагадаємо, що проєкт розпочався 17 листопада 2017 року. Його реалізовано консорціумом під керівництвом DAI Global Austria GmbH & Co KG. Проєкт охопив 11 компонентів та надавав підтримку фінансовим регуляторам України для створення сильної нормативно-правової бази для небанківських фінансових послуг.  

Джерело: Форіншурер