Royal Bank of Scotland програв апеляцію щодо несправедливих комісій за страхування

Royal Bank of Scotland (RBS) програв апеляцію через несправедливі комісії, які стягувалися з клієнтів, яким було продано страхування захисту платежів (PPI), що потенційно збільшило вразливість кредиторів до судових процесів через довготривалий скандал, повідомляє Beinsure з посиланням на Reuters.

Верховний суд Сполученого Королівства одноголосно задовольнив апеляцію, подану двома колишніми клієнтами RBS, що є частиною британського банку NatWest.

Рішення означає, що RBS повинен повернути всі гроші, виплачені одному з них за PPI, за вирахуванням відшкодування, яке банк уже виплатив, залишилося в силі. Справа другого колишнього клієнта триває.

Продаж кредитного страхування (PPI) був одним із найдорожчих роздрібних фінансових скандалів Британії, коли банки виплатили близько 40 мільярдів фунтів стерлінгів компенсації.

Поліси PPI почали продавати в 1970-х роках, причому основна частина продана між 1990 і 2010 роками. Претензії підлягали погодженню Управління з питань фінансової поведінки.

Рішення може збільшити кількість претензій щодо неправильного продажу PPI, з якими стикаються кредитори, про що юристи RBS висловили стурбованість під час апеляції до Верховного суду в січні.

Кожен із колишніх клієнтів RBS мав кредитну картку в банку, і їм було продано страхування PPI, але їм не сказали, що більша частина грошей, сплачених ними за PPI, пішла RBS як комісія.

"Навіть до цього дня RBS не розкрила точний розмір своєї комісії, але тепер відомо, що її комісія становила значно більше 50%", - сказав суддя Джордж Леггатт у короткому викладі рішення суду.

Банк стверджував, що два позови, які були подані в 2019 році, повинні бути відхилені, оскільки вони повинні були бути подані в межах звичайного шестирічного терміну позовної давності для подання цивільного позову з дати останнього платежу PPI.

Але Верховний суд постановив, що відносини між RBS та його колишніми клієнтами залишаються несправедливими, доки не закінчиться угода про кредитну картку, тобто позови були подані вчасно. 

Джерело: Форіншурер