Insurance Europe закликала до узгодженості та чіткості підходу EIOPA до перестрахування

Європейська федерація страхування Insurance Europe висловила «занепокоєння» щодо нагляду Європейського управління страхування та професійних пенсій (EIOPA) за учасниками ринку перестрахування.

Ці занепокоєння стосуються проекту Наглядової заяви про нагляд за перестрахуванням, укладеним з перестраховими компаніями третіх країн.

EIOPA оголосила про початок публічних консультацій щодо своєї наглядової заяви ще в липні 2023 року, які завершилися 10 жовтня 2023 року.

У Заяві викладаються очікування нагляду в кількох сферах, включаючи оцінку бізнес-контексту при використанні перестрахування з третіх країн і важливість раннього наглядового діалогу.

Крім того, він містить наглядові міркування щодо того, як оцінювати угоди про перестрахування та системи управління ризиками компаній щодо використання перестраховиків третіх країн. Проект наглядової заяви також передбачає інструменти, які допоможуть зменшити будь-які додаткові ризики, які можуть виникнути.

Insurance Europe висловила низку занепокоєнь щодо Заяви, яка включає ясність цілей, її правову основу та послідовність і ясність підходу EIOPA.

Insurance Europe зазначила, що незрозуміло, яку проблему прагне вирішити EIOPA. «Федерація також стверджує, що вибір Заяви є непропорційним і надмірним, і використання альтернативного інструменту, такого як наглядовий довідник, було б більш доречним».

Insurance Europe також зазначила, що ця заява накладає консервативні очікування та додаткове навантаження на національні компетентні органи (NCA) та перестраховиків, що потенційно перешкоджає використанню можливостей перестрахування з третіх країн.

«Викликає занепокоєння те, що проект заяви фактично обходить рамки Solvency II, включаючи рішення Європейської комісії щодо еквівалентності. Insurance Europe вимагає, щоб у Заяві було роз’яснено його взаємодію з цими рішеннями щодо еквівалентності та Угодою між ЄС і США, на яку поширюється дія, а не відміняло їх. Це включає в себе визнання відмінностей між еквівалентними та нееквівалентними юрисдикціями».

У своїй відповіді Insurance Europe також хотіла повторити важливість конкурентоспроможності європейської галузі перестрахування.

Також зазначається, що галузь також попереджає про ризик взаємності з боку інших юрисдикцій у разі обмеження доступу на ринок ЄС для перестраховиків з-за меж ЄС, що потенційно може зробити перестрахування ЄС менш привабливим за кордоном.

Група також закликала до перегляду Заяви та оцінки впливу, щоб підкреслити важливість і переваги транскордонного перестрахування, включаючи такі досягнення, як рішення щодо еквівалентності та Угода між ЄС і США.

Insurance Europe також закликала до узгодженості та чіткості підходу EIOPA до перестрахування. «Сама EIOPA визначила перестрахування як важливий елемент для усунення прогалини в страховому захисті, однак Заява про перестрахування в третіх країнах містить інше — і потенційно суперечливе — повідомлення про перестрахування», — заявили в федерації. «Транскордонне перестрахування та доступ до глобального капіталу відіграють ключову роль у вирішенні прогалини в захисті, і це має бути відображено в Заяві».  

Джерело: Форіншурер / Beinsure