Президент України підписав Закон «Про Державний бюджет України на 2024 рік»

Президент України Володимир Зеленський підписав прийнятий 9 листопада Верховною Радою Закон «Про Державний бюджет України на 2024 рік» №10000.

«Загальний» прожитковий мінімум для працездатних осіб складатиме 3028 грн. Прожитковий мінімум для працездатних осіб, який застосовується для визначення базового розміру посадового окладу судді залишиться на рівні 2102 грн.

Для розрахунку посадового окладу прокурора окружної прокуратури залишиться – 1600 грн. Для визначення посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також працівників податкових та митних органів – 2102 грн.

З 1 січня 2024 року мінімальна заробітна плата:

  • у місячному розмірі: з 1 січня – 7100 гривень, з 1 квітня – 8000 гривень;
  • у погодинному розмірі: з 1 січня – 42,6 гривні, з 1 квітня – 48 гривень.

Розмір мінімальної заробітної плати, яка застосовується як розрахункова величина для обчислення виплат за рішеннями суду, на рівні 1600 гривень.

Щодо курсу гривні – у середньому за рік 40,7 грн за дол.

Раніше ми розповідали, що Кабмін заклав у 2024 році оплату праці державних службовців за новими правилами, на основі класифікації посад.

Фактично держоргани повинні будуть якнайшвидше провести класифікацію посад. Для тих же держорганів, які її не проведуть, будуть більш жорсткі правила. Тобто, оплата праці чиновників буде залежати від того, чи здійснять там цю класифікацію.

Закон про Держбюджет передбачає, що у 2024 році заробітна плата державного службовця державного органу, який провів класифікацію посад, складається з посадового окладу, надбавки за ранг, надбавки за вислугу років, місячної або квартальної премії, компенсації за додаткове навантаження та за вакантною посадою, грошової допомоги, що виплачується з наданням щорічної основної оплачуваної відпустки, матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та інших доплат, передбачених законами.

Джерело: Форіншурер