GDV: кожен п’ятий "спортивний" страховий випадок трапляється з лижниками

Згідно з дослідженням, проведеним Німецькою асоціацією страховиків (GDV), кожен п’ятий "спортивний" нещасний випадок трапляється з лижниками. Приблизно за 7100 нещасних випадків за лижний сезон приватні страховики від нещасних випадків виплатили в середньому 7750 євро за нещасний випадок, свідчить статистика страхових випадків.

Серед різних видів спорту, що призводять до нещасних випадків, катання на лижах є причиною приблизно 20% усіх спортивних нещасних випадків, лише футбол – більший відсоток (33%). Теніс і кінний спорт також займають значний відсоток у загальній статистиці нещасних випадків під час занять спортом.

Приватне страхування від нещасних випадків пропонує цілодобовий захист у всьому світі від постійних наслідків нещасних випадків. Це може включати не лише витрати на порятунок і рятування, але, перш за все, одноразові виплати та пенсійні виплати для пом’якшення додаткових витрат, спричинених постійними наслідками нещасних випадків.

Крім того, страхування приватної відповідальності є одним із видів страхування, яке кожен повинен мати від фінансових наслідків, які можуть виникнути для особи, яка завдала шкоди. «Зіткнення на схилах трапляються часто, особливо під час катання. Без страхування відповідальності особа, яка спричинила зіткнення, сама повинна нести фінансові наслідки, наприклад, тілесні ушкодження або пошкодження лижного спорядження», — кажуть в GDV.

Страхування відповідальності навіть є обов'язковим для лижників в Італії та Південному Тіролі. Усім, хто піде на схили без страхового покриття, чекає штраф і вилучення скі-пасу.

За даними Німецького центру оцінки нещасних випадків на лижах (ASU), ризик отримання травм лижниками зростає, включно зі зіткненнями, а також кількість лижників, які перебувають на стаціонарному лікуванні. Крім того, ризик отримання травм зростає для більшості частин тіла, за винятком колін.

Німецька статистика показує, що ризик зіткнень у сезоні зимових видів спорту 2022/2023 зріс з 1,29 до 1,50 нещасних випадків із травмами на 1000 лижників. Згідно з цією статистикою, частка травм, отриманих в результаті зіткнень, від усіх лижних травм становила майже 20%.

Загалом на лижах сталося до 44 тис зіткнень проти 39 тис у лижному сезоні 2021/2020. За даними ASU, ризик стаціонарного лікування після нещасного випадку на лижах також зріс з 1,6 до 1,7 на 1000 лижників. Екстрапольовано, можна припустити, що після нещасних випадків на лижах буде до 7400 випадків стаціонарного лікування.  

Джерело: Beinsure