За програмою "єВідновлення" введено обмеження площі знищеного житла, по якому виплачується компенсація

Кабінет Міністрів згідно з постановою №39 від 16 січня ввів зміни до процедури надання компенсації за пошкоджене та знищене війною житло в рамках програми єВідновлення. Запроваджується обмеження площі знищеного житла, на яке виділяється компенсація, а саме - не більш як 150 кв. м для квартири і не більш як 200 кв. м для будинку садибного типу, садового або дачного будинку.

В Реєстрі пошкодженого та знищеного майна фіксується площа об'єкта зруйнованого майна, що перевищує максимальні обмеження площі для підрахунку компенсації. Надалі площу, за якою не було нараховано компенсацію, буде використано в разі подання заяви на компенсацію коштом репарацій або інших джерел, якщо така компенсація буде передбачена нормативно-правовими актами.

Програма "єВідновлення" уряду України – це програма державної допомоги, призначена для підтримки власників житла, яке було пошкоджено або зруйновано внаслідок воєнних дій.

Програма надає фінансову підтримку особам для ремонту або відновлення їхніх домівок, які постраждали під час конфлікту. Ця програма є частиною зусиль уряду України з підтримки громадян на тлі триваючої війни та допомоги у відновленні та відбудові постраждалих районів від російських військових дій.

Станом на 19 січня 2024 року вже 95 українських сімей оформили угоди з купівлі житла з використанням житлових сертифікатів, виданих за програмою компенсацій за зруйноване через війну житло. У роботі комісій при органах місцевого самоврядування - понад 8 тис. заявок на компенсацію.

Програма "єВідновлення" стартувала в Україні 10 травня 2023 року, у межах якої компенсацію до 200 тис. грн на ремонт почали отримувати власники пошкодженого житла. Ці кошти можна використати на придбання будівельних матеріалів, оплату будівельних робіт і послуг підрядників, у яких є відповідні коди для роботи, а їхні продавці подали заявку на участь у програмі через портал "Дія". З грудня розпочато виплати на капітальний ремонт пошкодженої житлової нерухомості - максимум 350 тис. грн для квартири і 500 тис. грн - для приватного будинку. З 1 січня 2024 року компенсацію за пошкоджене житло почнуть отримувати українці, які відремонтували його власним коштом.

Із 1 серпня 2023 року в "Дії" стартував прийом заявок на компенсацію за зруйноване через війну житло. Компенсації виплачуватимуть одноосібним власникам житла, яке було зруйноване через бойові дії після 24 лютого 2022 року, не підлягає відновленню і розташовується на неокупованій території та не в зоні активних бойових дій. З 27 грудня 2023 року розпочалася видача житлових сертифікатів у "Дії". Середня ціна компенсації за зруйноване житло загалом по Україні становить 2 млн грн.

На надання компенсацій за програмою "єВідновлення" у травні 2023 року було виділено 4 млрд 433 млн 350,0 тис. грн, у листопаді - ще 1,5 млрд - на компенсацію пошкодженого та 2,5 млрд грн - знищеного майна. 

Джерело: Форіншурер